Mikä ihmeen E-luku?

Rakennuksen kokonaisenergiakulutukselle määrätään rakennuksen tyypin ja koon mukaan määräytyvä yläraja, joka ilmaistaan E-luvulla. E-luku ilmaisee siis energiakertoimella painotetun netto-ostoenergian määrän rakennuksen pinta-alaa kohden.

Laskennassa huomioidaan:

  • Tilojen lämmitykseen ja ilmanvaihtoon kuluva energia.
  • Käyttöveden lämmitykseen kuluva energia.
  • Talon laitteisiin ja valaistukseen kuluva energia.

Esim. rakennuksen, jonka nettoala 147 m2, maksimi E-luku on 166kWh/m2/a

E-luku alemmaksi

Uudistunut lainsäädäntö määrää, että jokaisen rakennuksen energiatehokkuus suhteutettuna ekologisiin arvoihin on pystyttävä ilmoittamaan nk. E-luvulla, mutta esimerkiksi varaavan takan osuus E-luvusta ei saa olla kuin 2 000 kWh/vuosi, eikä puukiukaan hyödyntämää energiaa lasketa lainkaan. Lämmöntalteenotto- eli Water-moduulin avulla niiden tuottama energia kuitenkin voidaan valjastaa kokonaisuudessaan E-luvun hyödyksi.

Satsaus kodin energiatehokkuuteen kannattaa

Energiatehokkaat valinnat nostavat rakennuskustannuksia vain 3-4%. Energiatehokkaan talon asumis- ja huoltokustannukset ovat tavanoimaisten taloa pienemmät, joten investointi energiatehokkuuteen maksaa itsensä takaisin jo 6-10 vuodessa.

Lähde: MOTIVA

ukkeli

Kuka tekee E-lukulaskelman?

Rakennuslupaa haettaessa lupahakemukseen on liitettävä mukaan energiatodistus. Energiatodistuksen täyttämisestä vastaa rakennuksen vastaava konsultti tai valmistalopaketin toimittaja. Rakennushankkeen pääsuunnittelija on asemansa perusteella kelpoinen antamaan uudisrakennuksen energiatodistuksen ja vastaa myös E-luvun laskennasta. E-lukulaskelma liitetään energiatodistukseen.

Listietoa energiatodistuksesta: www.energiatodistus.info

Härmä Air tuotteet voidaan toteuttaa täysin hybridiratkaisuna tai joustavasti osissa, jolloin Water-moduuli, aurinkopaneelit ja muut lämmitysmuodot kytketään kerralla kokonaiseksi lämmitysjärjestelmäksi, jonka lämmöntuotto on ympärivuotista. Näin esimerkiksi kiuasta käytetään iltaisin, takkaa päivisin ja aurinko tuottaa lämpöä kesäaikaan, kun tulisijaa ei välttämättä käytetä säännöllisesti.

Open