Aiotko hankkia tulisijan ja savupiipun?

10 vinkkiä, joilla vältät sudenkuopat

Tiesitkö, että savupiipuille on asetettu entistä tiukemmat säädökset, jotka on syytä huomioida, mikäli aiot hankkia kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi tulisijan ja savupiipun?

Näillä vinkeillä vältät ikävät yllätykset ja virhehankinnat:

Ympäristöystävällisyys on hyvä lähtökohta tulisijan valinnassa. Tiesithän, että puhtaasti polttava tulisija vähentää päästöjen osuutta kolmanneksen? Savupiipun valinnassakin kannattaa olla tarkkana, sillä nykysäännösten valossa ei ole yhdentekevää, millaisesta putkesta savu virtaa ulos. Turvallisuus ennen kaikkea, joten valitse kotimaiset, paloturvalliset, testatut ja T600-luokitellut savupiipputuotteet. Näin vältyt monelta murheelta.

1. Luota ammattilaisiin!

Ammattitaitoinen tulisijamyyjä auttaa sinua tekemään oikeat valinnat. Hän voi myös osaltaan varmistaa, että suunnittelussa huomioidaan säännösten edellyttämät asiat. Asennustyö kannattaa antaa osaavan asentajan käsiin: hän tuntee tulisijatuotteet ja tunnistaa niiden yhteensopivuuden savupiipun kanssa.

2. Hanki asiantunteva suunnittelija

Nykysäännösten mukaan pää-, rakenne-, tai erityissuunnittelijan on tehtävä kohdekohtainen tulisija- ja savupiippusuunnitelma, jossa on yksilöity tulisijan kestävyys, tiiveys ja käyttöikä, savupiipputyyppi, läpiviennit, perustukset, kannatukset, puhdistusluukut sekä yhdys- ja liitinhormit. Käy suunnitelma huolellisesti läpi ja varmista, että seuraavat asiat ovat kunnossa:

3. Huomioi perustukset

Tulisijalle ja savupiipulle on rakennettava liikkumaton perustus. Tulisija voidaan rakentaa myös palamattoman ala- tai välipohjan päälle, mutta rakenteen on kestettävä tulisijan paino. Varmista, millaisen tulisijan voit asentaa esim. puulattian päälle.

Tiesitkö, että modernit, kevyet terässavupiippuhormit voi asentaa ilman perustuksia ja savupiipun paino voidaan kannakoida, jolloin tulisijan ja lattian varaan ei synny painokuormaa?

4. Valitse tilaan sopiva tulisija

Valitse tilaan ja käyttöön nähden sopivan kokoinen tulisija. Hyvä vertailukohta on saunan kiuas: mikäli kiuas on alimitoitettu saunan kokoon nähden, voi käydä niin, että siinä poltetaan liikaa puuta, savupiippu ylikuumenee ja aiheuttaa palovaaran.

Tiesitkö? Kotimaisella Härmä Airilla on ilmakiertoinen AIR-sarjan tuote, joka on testattu peräti 855-asteiselle jatkuvalle savukaasulämmölle.

5. Onhan korvausilman tuonti suunniteltu oikein?

Savupiippuasetuksen mukaan korvausilman tuonti tulisijaan on huomioitava suunnitelmassa. Varmista, onko korvausilma suunniteltu tuotavaksi tulisijaan lattian vai seinän kautta tai voisiko sen ohjata tulisijaan suoraan piipusta? Kun palamiseen tarvittava ilma virtaa sisään piipun kylkeä pitkin, pysyy sisäilma puhtaana ja tulisija on helpompi sijoittaa sopivaan paikkaan.

HA_Aktiivipiippu

Korvausilma

HA_Aktiivipiippu

Ei korvausilmaa

6. Täyttävätkö tulisija ja savupiippu uudet määräykset?

Suomessa käytetään T600-luokitusta kuivaa polttoainetta käyttävien tulisijojen savupiipuissa (puu, pelletti jne.). Se tarkoittaa, että savupiipun eristerakenteiden on oltava entistä paremmin eristäviä ja lämpöä kestäviä. Varmista, että valittu savupiippu soveltuu kuivia polttoaineita käyttävään tulisijaan, ja että tulisija tai savupiippu sisältävät savupellin. Sekin on nyt pakollinen.

7. Koteloi vain koteloon testattu savupiippu

Mikäli aiot koteloida savupiipun seinärakenteen, takan kuoren tai yläkerran kaapin sisään, muista, että koteloon saa rakentaa vain sellaisen piipun, joka on testattu tähän tarkoitukseen.

8. Varmista, että savupiippu soveltuu paksun rakenteen läpivientiin

Soveltuuhan savupiippu rakennukseen suunniteltuun, paksun rakennuseristeen läpivientiin? Uusi matalaenergiatasoinen rakennuseriste voi olla jopa 800 mm paksu, mutta suurin osa markkinoilla olevista savupiipputuotteista on palotestattu vain 200 mm läpivientiin. Mikäli tällaisen tuotteen ympärillä on paksu eristekerros, voi syntyä palovaara!
Sama pätee seinäläpivienteihin. Useat teräshormit soveltuvat vain 200 mm paksuun seinäläpivientiin. Eristettä on kansallisten säädösten mukaan lisättävä rakenteeseen tuplasti, ellei tuotetta ole erikseen testattu.
Tiesitkö? Härmä Airin palotestatut tuotteet voi asentaa jopa 500 mm paksuun seinän läpivientiin. Pystysuoran rakennuseristeen osalta Unique on testattu 600mm korkeaan ja AIR tuote jopa 800mm korkean rakennuseristeen läpivientiin tuulettumattomalla eristeellä, jota voidaan korottaa tuulettuvalla jatko-osalla.

9. Huomioi savupiipun tuennat ja puhdistettavuus

Onhan suunnitelmassa huomioitu savupiipun tuennat ja puhdistettavuus tuuli- ja lumikuormien osalta? Mikäli piippu on katolla yli 1,5 metriä korkea, on katolle rakennettava nuohoojaa varten huoltotasot. Markkinoilla on kotimaisia tuotteita, joihin on saatavilla vesikatolle nuohousta helpottava puhdistusluukku. Se säästää kustannuksia.

10. Tarkista savupiipun läpiviennit kerran vuodessa

Valitse katolle mieluummin kattava ja täysin tiivis savupiipun pellityssarja ajan myötä haurastuvan kumitiivisteen sijaan. Vastuu liitosten tarkastuksesta on kiinteistön omistajalla. Se kannattaa tehdä vähintään kerran vuodessa.